Zoeken
  • SLANKBOEK.NL

Vetverbranders, koolhydraten en ve-tsin

Bijgewerkt: mei 2

Update 1 mei 2020

Wederom is gebleken dat overgewicht onze gezondheid in de weg zit. Ook als we het Covid-19 (Corona) virus krijgen. Het buikvet maakt leptine aan. Dit is een hormoon die trombose en ontstekingen veroorzaakt. De trombose (bloedklonteringen) kan longembolie veroorzaken. Iemand die te zwaar is heeft dus een verhoogd leptine gehalte. Coron versterkt ook het leptine niveau. Nu is er de hypothese van hoofd IC UMC Groningen, Peter van der Voort dat Resveratrol dit leptine niveau laat dalen. Resveratrol werd al aangeprezen in Slankboek.nl zoals je verderop kunt lezen. Deze week zal ik ook een update doen van het onderzoek van Bioloog David Sinclair over vitamine B3 en bruin vet. Groet, Jacqueline Rosenberg


https://youtu.be/-DH7Rcj_efU


Nieuwe feiten over voeding. Er zijn 3 soorten koolhydraten. De witte, beige en groene koolhydraten.

Nieuw feit over koolhydraten met enorm afvalpotentie

WIT. De witte koolhydraten zitten in suiker, bloem, wit brood, pasta, chips, pizza, koek, snoep en frisdrank. Dit is de nummer 1 dikmaker. Wat je misschien niet wist....in rijst zitten enorm veel suikerklontjes! Vervang rijst door Bulgur, lijkt op rijst maar bevat minder suiker. Ook in tomatenketchup zit veel suiker.

BEIGE. De beige koolhydraten zitten in bruin brood. Ook deze kun je beter met mate eten. de beste broodkeuze is volkorenbrood. Hierbij wordt de volle korrel gebruikt tussen 2 stenen.

GROEN. De groene koolhydraten kun je onbeperkt eten. Groente en fruit. Hier zitten ook suikers in maar omdat er ook vezels in zitten is de afname van suikers heel geleidelijk en de vezels zorgen voor een vol gevoel. Pers geen fruit omdat je dan de vezels eruit haalt.

Conclusie: als je voeding beperkt tot het eten van vlees, vis, groete, fruit, peulvruchten, noten en zaden krijg je voldoende koolhydraten binnen met veel vezels! Drink, water met fruit erin (stukjes aardbei en mint bijvoorbeeld) thee. Alcohol met mate. Tel dus geen calorien meer maar je beige en witte koolhydraten.

Waarom wordt Annemarie wel dik en Petra niet? Ze hebben dezelfde genen want de zijn een tweeling. Na onderzoek bleek dat Petra veel groene koolhydraten at, dus veel vezels en Annemarie niet. Daardoor had Petra een gezonde darmflora met biljoenen gezonde darmbacterien die helpen met de vetverbranding. Dus als Petra een keer witte of beige koolhydraten at werd ze er niet dik van maar Annemarie wel.

Belangrijk, kijk op producten hoeveel suikers erin zitten. Het is verleidelijk een product met 0% vet te kopen maar soms zitten juist daar veel suikers is.

TIJDSTIP VAN ETEN

Uit een test is gebleken dat je overdag je eten beter verbrandt dan na de middag. Eet dus relatie meer als ontbijt en lunch en eet als avondeten matig. Uiteraard mag je wel veel groene koolhydaten.

BROOD

Bewaar je brood in de vriezer en rooster het. De moleculen maken een zodanige verbinding dat de boterham minder directe suikers afgeeft en beter verteerbaar is.

SPORT

Uit een test is gebleken dat stil weinig beweging in het dagelijks leven en naar de sportschool gaan net zo effectief is als je dagelijks leven omzetten in een actiever leven. Pak de fiets, de trap, werk in de tuin, maak je huis (zelf) schoon.

FRISDRANK

De suikers in frisdranken bleken de slechtse van allemaal. Het stoppen met frisdranken en fruitsappen levert een enorme winst!

E955 Sucralose is de beste zoetstof van nu en deze is niet kankerverwekkend!

Sucralose is een laagcalorische, kunstmatige zoetstof die wordt vervaardigd door een gecontroleerde chlorering van sacharose, en die 500 tot 600 maal zo zoet is als suiker. Het wordt verkocht onder de merknamen Splenda en Altern

HONING

Let op: in een theelepel honing zit hetzelfde aantal calorien als in een theelepel suiker. Dit geldt ook voor ahorn siroop en andere natuurlijke zoetmiddelen.

Je denkt al alles te weten over voeding. Ve-tsin....o die smaakversterker. Ja! Klinkt onschuldig. Deze was altijd verboden in Nederland. Nu niet meer. Is dat erg? Ja! Ve-tsin zorgt er ook voor dat je niet kunt stoppen met eten. Bijwerkingen: hoofdpijn, darmkrampen, woede-aanvallen, buikpijn, migraine, slapeloosheid, neurologische storingen....Glutamaat (E621), ook wel L-glutamaat genoemd, wordt als smaakversterker toegevoegd aan hartige producten, zoals vleeskruiden, soepen, sauzen en bouillons, vleeswaren, hartige snacks, chips en Chinees eten. Ze versterken de umami-smaak van hartige voedingsmiddelen.

Wat is voeding? Dat zijn producten die goed voor je zijn. Die komen uit de natuur. De natuur brengt ons wonderlijke lekkernijen die bijzondere stoffen bevatten. Zonnebloempitten tegen artritis, bevat veel calcium, magnesium en seleen tegen kanker. Lycopeen in tomaten tegen prostaatkanker en meer collageen in de huid, kurkuma is een kerriepoeder die in staat is de kankercel zichzelf te laten vernietigen. Walnoten kunnen borstkanker helpen te voorkomen, visolie tegen een hoge bloeddruk en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat is geen voeding? Snoep, diepvriespizza, bloem, witte meel, koekjes, zakjes saus en alles wat niet direct uit de natuur komt maar eerst zijn route door de fabriek heeft gemaakt. Deze stoffen zitten bomvol met omega 6 die ontstekingsbevorderend werkt (artritis, acne, hartkwalen, kanker) Bovendiend zorgen deze producten voor teveel afvalstoffen in het lichaam waardoor cellen verstopt raken en hun functie verliezen. Met mate gebruiken!

Verder moet worden stil gestaan bij de waarde van vers voedsel door te snelle productie in de landbouw. De eventuele tekorten kunnen aangevuld worden via biologische suppletie van Bonusan. Maar als je variatie brengt in gezond eten heb je geen pillen nodig. Maar soms zit het een beetje tegen. Je bent ziek geweest en je hebt even niet zo goed voor jezelf gezorgd. Een gezonde start kan gemaakt worden door het lezen van slankboek.nl

Kijk, het is best lastig maar als je nu eens begint met " het stoppen van het eten van snoep en tussendoortjes en het eten na het avondeten" Dus gewoon 3 maaltijden per dag. Begin daar nu mee. De eerste dagen voelen raar maar het is en blijft een gewoonte. Het niet doen wordt ook weer gewoon.

Overgewicht blijkt ook te zorgen voor vroegtijdige veroudering van de huid. Logisch eigenlijk, de huid is immers de spiegel van onze gezondheid. Slankboek.nl is dan ook geen dieetboek maar een gezond eten boek en laat je zien wat bepaalde voedingstoffen voor je doen.

1: Slank, gezond & mooi WAAROM?

Als je goed voor jezelf zorgt en van jezelf houdt zal je een leuker en beter mens zijn voor anderen. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Bemin jezelf en het leven. Leef bewust en weloverwogen. Geniet en proef elke mooie dag." Waarom een heel boek op internet? "Modern, milieuvriendelijk en voor iedereen gratis bereikbaar en opzienbarend nieuws kan direct worden bijgeplaatst.

Ik ben overtuigd in een samenhang van beauty, body, mind & gezondheid.

Een mooie huid begint bij een gezonde binnenkant en een mind in balans. Dit boek is nog volop in beweging en groei, zoals we allemaal zijn. Daarom begin ik met het volgende bericht:

In het Medisch Contact (nr 16, 20 april 2012) lees ik het artikel van oncoloog David Khayat: ETEN TEGEN KANKER. Top 10 van goede voedingsmiddelen: Granaatappelsap, Kurkuma groene thee, wijn in verband met resveratrol, seleen, tomaten, voedingsvezels, knoflook en ui, quercetine (zit in kappertjes, lavas, cacao en spaanse pepers, nuttig voor rokers) en als laatste beweeg! Lees onderaan het BLOG het artikel.

2: Slankboek.nl het meest vette online boek

46,5% van de Nederlanders is te dik (ook kinderen) Wereldwijd 1,6 miljard! Door te dik zijn heb je meer kans op hart en vaatziekten, kanker, diabetes, hoge bloeddruk, verhoogde cholesterol, psychische klachten en artrose. Ik zou je willen vragen de link www.slankboek.nl (of hele tekstblok) naar je vrienden te WhatsAppen, Facebook & Twitter te plaatsen. Dank je, namens 8 miljoen Nederlanders!

Ik heb gemerkt dat ik met mijn slankboek mensen die te licht zijn, voor het hoofd stoot. Ik wil hierover graag kwijt dat dit behalve een slank vooral gezondboek is. Hier leer je over voeding, wat het met je doet. De gebruiksaanwijzing over eten. Als je weet waardoor je afvalt weet je ook hoe je aankomt, wat goed en slecht voor je is. Dat is voor iedereen gelijk. Kortom dit is een boek voor iedereen, dik, dun en zelfs voor diegenen die altijd perfect in balans zijn qua gewicht maar na het lezen toch een blijer, fitter en mooier mens zijn geworden.

3: Goed voorbeeld doet volgen

Wat mij nou geweldig lijkt, dat je 1 persoon in je omgeving dit BLOG tipt. Hoe leuk zou dat zijn. Of zet het linkje www.slankboek.nl op je social media.

4: Doorzetten en discipline

Maak duidelijke afspraken met jezelf en kom deze ook na. Zet het op papier en hang het op. Zet hier ook je motivatie op waarom je wilt afvallen en of gezond eten en hoe leuker je leven zal zijn met een paar kilo minder. Loop naar je ik-contract als je in de verleiding komt. Wees streng voor jezelf en wees trots op jezelf dat je dit gaat doen, ja DOEN!

5: STAP 1

Kook voor iedereen hetzelfde, gezond dus. Aardappelen/rijst, groente, mager vlees/vis. Heel simpel. Begin te stoppen met jus, sausjes, bliksoep, kant en klaar producten, pannekoeken, pizza, snoep, koek en andere tussendoortjes en ga bewegen. HO STOP, zeg ik stoppen? Nee! Nee inderdaad met iets stoppen werkt meestal niet. Dat hou je niet vol. Spreek iets met jezelf af waarvan je denkt, ja daar kan ik mee leven. Halveer de portie of stop op bepaalde dagen. Drink water, groene of kruidenthee en geen normale frisdranken. Verdiep je ondertussen in voeding. Want kennis is macht en weet wat je eet. Geniet ervan maar met mate. Daardoor leer je ook gezond eten als superlekker te leren ervaren. Verkeerd eten is een gewoonte. Vandaag beginnen we met leren over eten. Niet alleen over calorien maar ook over snelle en langzame koolhydraten, eiwitten, vitaminen, mineralen, anti-oxydanten, kruiden en dat vet niet altijd ongezond is. Lang zullen we vrolijk leven met olijfolie en vette vis! Vooral veel plezier met afvallen, het is leuker dan je nu denkt. Je kunt trots zijn op jezelf! Je zal een beter mens worden voor jezelf, je gezin en je omgeving.

6: Meet nu je omvang en weeg jezelf

Pak een pen en papier (het liefst een nieuw schrift) en noteer de datum van vandaag, je taille omvang, het dikste gedeelte om je billen en buik en het dikste gedeelte van je bovenbenen. Schrijf ook je gewicht op. Weeg jezelf altijd s ochtends na het opstaan (wel eerst plassen) Het wegen doe je 1x per week. Zo kun je altijd je gemaakte eetschema aanpassen. Het eetdagboek is van groot belang hierbij.

7: Je bent wat je eet

Het is een uitspraak die we allemaal kennen. Realiseer je dat al je cellen regelmatig worden vervangen en nieuwe worden gemaakt van de voeding die je eet. Wonderbaarlijk vind ik het altijd dat bij motorolie voor een auto het beste van het beste wordt gekocht maar je eigen lichaam...wat stop je daarin?

8: Gelukkiger door goed eten

Ik heb zelf de ervaring dat ik blijer wordt naarmate ik puurder eet, de alcohol laat staan en niet rook. Slechte voeding en leefgewoonten hebben invloed op ons welbehagen in de hersenen.

9: Mediterraans dieet helpt tegen depressie

Mensen die een mediterraan dieet volgen – en dus veel groente, fruit, noten, volkoren granen en vis eten - hebben minder kans op een depressie. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Las Palmas en Navarra dat onlangs is gepubliceerd in The Archives of General Psychiatry. In totaal zijn 10.094 gezonde Spaanse deelnemers onderzocht op de mate waarin ze zich aan het mediterraans eetpatroon houden. Naast consumptie van veel groente en fruit werd ook gekeken naar de gemiddelde hoeveelheid voedsel per dag, alcohol, olijfolie, etc. De personen die zich het meest strikt aan het mediterraans dieet hielden hebben een vermindering van de kans op een depressie van meer dan 30%. Ook een gezonde levensstijl of je huwelijkse staat is verder niet van invloed op dit percentage. Wat nu specifiek van het mediterraans dieet ervoor zorgt dat de kans op een depressie kleiner wordt is niet duidelijk. Onderdelen van het dieet verminderen de kans op hart-, long- en vaatziekten en gaan onstekeningen tegen. Deze kunnen bijdragen aan de verlaging van de kans op een depressie. Eerder onderzoeken toonden al aan dat olijfolie, wat in deze landen relatief veel wordt gebruikt, gelinkt wordt aan een lager risico op depressie.

Het is de combinatie van alle ingredienten van het mediterraans dieet die voor een versterkend effect zorgt, aldus de onderzoekers. Het is de combinatie van voldoende omega-3 vetzuren, onverzadigde vetten en anti-oxidanten (van olijfolie en noten) met andere belangrijke voedingstoffen uit fruit en vitamine B die ervoor zorgen dat een mediterraans eetpatroon bijdraagt aan het verlagen van de kans op depressie.

Hoofdstuk 2

10: Het Geheim?

Veel voedingsdeskundigen hebben het over geheimen van voeding. Het gaat hier over wetenschappelijk onderzochte effecten van voeding. Beperk je koolhydraten en leg de nadruk op eiwitten. Leef als een oermens, zoek het in het pure eten, fruit, groente, veel vis, mager vlees, peulvruchten, eieren, noten, zuivel, olijf(olie), zilvervliesrijst, aardappelen (met mate) en alleen volkoren!brood. Je zult geen hongergevoel hebben omdat deze producten een lang gevuld gevoel geven en niet direct als vet worden opgeslagen. Zo nu weet je alvast je boodschappenlijstje. We gaan nu weer een stapje verder. Straks vertel ik meer over eten want er zijn inderdaad geheimen verscholen in sommige planten, dieren en kruiden waardoor we afvallen door ze te eten, drinken of slikken. Afvallen wordt zo wel heel leuk en lekker!

11: Stel er bestond een toverpil

Ooit is er een dag/periode ontstaan waarop je langzaam ging aankomen. Als je morgen die toverpil, shake of whatever neemt zal je lichaam daarna bij hetzelfde eetpatroon weer gaan aankomen. Nu zal het ook harder gaan want de motor is door een vastenperiode langzamer gaan draaien. Echt, het kost iets meer moeite maar je hebt er je leven lang plezier van. Zie dit slankboek als een leerboek. De beste studie die je ooit hebt gevolgd. Heb je hulp nodig? Geef je dan op voor de slankboek workshop. Liever een persoonlijk gesprek (consult) met Jacqueline Rosenberg zelf? Mail hierover voor de mogelijkheden naar info@studiorosenberg.nl

12: Pillen, injecties en andere hulpmiddelen

Ik ben een groot voorstander van de orthomoleculaire geneeskunde, met voeding voorkomen en eventueel indien mogelijk genezen. Daar baseer ik ook de kennis op om gezond en slank door het leven te gaan. Dat klinkt heel zweverig maar als er van nature nu een stofje is waardoor de schildklier iets sneller gaat werken dan is dat een goed idee om deze te slikken. Of nog beter, eet het als je het lust. Zoals zeekraal en zeewier. Of de stof resveratrol die je later in dit BLOG zal tegenkomen. Ik ben geen voorstander van chemische pillen of tijdelijke slikacties. Het moeten pillen zijn die gezond zijn levenslang te slikken, zoals visoliecapsules. Ben je gek op vette vis? Dan haal je het uit je eten. Zo simpel is dat. Dan zijn er nog de fatburners. Een goede van natuurlijke stoffen vind je hier, deze helpt het onderhuidse vet te verbranden.

13: Hoe gezond is jouw figuur?

Of het medisch gezien noodzakelijk is af te vallen, is eenvoudig na te gaan met de Body Mass Index. Meet eerst je middelomtrek.

14: Meten van je buikomvang

Om te bepalen of uw gewicht gezond is, kunt u uw buikomvang of taille meten. Uit onderzoek blijkt dat teveel lichaamsvet rondom de taille extra schadelijk is voor uw gezondheid.

15: Hoe meet ik mijn buikomvang

- Leg de centimeterband midden tussen uw onderste ribben en de bovenkant van uw heupbeen.

- Zorg dat de centimeterband goed aansluit, maar trek hem niet te strak aan.

- Meet uw taille op nadat u hebt uitgeademd

16: Wat is een gezonde buikomvang?

Vrouwen: minder dan 84 cm Mannen: minder dan 94 cm. Voor Aziatische mannen geldt een buikomvang van minder 90 cm.

Ben je zwaar? Je vermindert de gezondheidsrisico’s door al vijf tot vijftien procent van je gewicht af te vallen. Dat kun je het beste geleidelijk doen door:

- Gevarieerd te eten en niet te veel vet, suiker en alcohol te nemen.

- De Schijf van Vijf kan je daarbij helpen. Als je minder calorieën binnenkrijgt dan het lichaam verbruikt, neemt het vetweefsel af. Het lichaam spreekt dan de vetreserves aan. Rustig eten en regelmaat aanbrengen in het eetpatroon

- Meer bewegen

17: BMI

Dit is de afkorting voor Body Mass Index. Een berekening waarvan de uitkomst informatie geeft of je een gezond gewicht hebt. Het getal moet zich tussen de 19 en 25 bevinden. De berekening is zelf uit te rekenen. Gewicht: (lengte x lengte) = Voorbeeld 52: (1.68x1.68=2.82)=18,44 (ietsje te licht dus)

Behalve de BMI te weten is het ook belangrijk de buikomvang te meten. Voor mannen geldt een maximale buikomvang van 94 cm en voor vrouwen maximaal 84 cm zoal al eerder gezegd.. Buikvet geeft meer kans op hart en vaatziekten en kanker. Vrouwen hebben meer aanleg om vet op te slaan op heupen en benen.

Bij het innemen van x calorieën bij verbruik van dezelfde hoeveelheid calorieën = is het resultaat niet aankomen en niet afvallen. Wil je afvallen zul je aan beide zijden moeten werken: minder calorieën en meer bewegen. Niet voor even maar voor altijd!

18: Gezond eten

Gezond eten betekent met gezond verstand bewuste keuzes maken. Gebruik daarbij de 5 regels van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

- Eet gevarieerd.

- Eet niet te veel en beweeg.

- Gebruik minder/geen verzadigd vet.

- Eet volop groente, fruit en volkorenbrood

- Ga veilig met voedsel om.

De 5 vakken geven aan hoe je variatie aanbrengt. Gebruik daarbij de aanbevolen hoeveelheden als richtlijn.

19: Verschillende voedingsstoffen

Elk voedingsmiddel bevat verschillende voedingsstoffen in wisselende hoeveelheden. Door gevarieerd te eten, is de kans het grootst dat het lichaam voldoende van alle voedingsstoffen krijgt. Eten uit alle vakken van de Schijf van Vijf, zorgt voor een gezonde basis. Dat betekent: een ruime hoeveelheid (volkoren)brood, aardappelen, (zilvervlies)rijst, (met mate) pasta, ruime hoeveelheden peulvruchten, groente en fruit en minimaal twee keer per week vis. Dit wordt aangevuld met zuivel en vlees, (scharrel)eieren of vleesvervangers en margarine of bak- en braadproducten (bij voorkeur olijfolie) Verder is voldoende vocht belangrijk.

Gezond eten levert de voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam gezond te houden. Het vormt samen met voldoende bewegen de basis voor een gezond gewicht. Dat zorgt weer voor een kleinere kans op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en een aantal vormen van kanker. An apple a day keeps the docter away

Hoofdstuk 3

20: Waarom zijn extra's ongezond

Voedingsmiddelen zoals sauzen, snacks, koek, snoep en gebak zijn niet opgenomen in de Schijf van Vijf. Dit is omdat deze producten al snel voor te veel calorieën zorgen. Bovendien zijn ze minder belangrijk voor het leveren van voedingsstoffen. We noemen deze producten dan ook extras. Gezond eten betekent dan ook: niet te veel van alles buiten de Schijf van Vijf.

Snoep: ah eentje...? Beter van niet, na 1 volgt meestal een 2e. Bovendien kun je het snoepje direct op je buik plakken. Een oud gezegde: "Een minuut in de mond, een uur in de maag en een levenlang op je heupen"

21: Liever een hele sinaasappel

Je kunt beter een hele sinaasappel pellen en zo opeten dan deze te persen. Beide bevatten ze nagenoeg evenveel calorien maar de geperste sinaasappel haalt niet het hongergevoel weg omdat de vezels er uit zijn.

22: Brood

Normaal bruin brood is eigenlijk gekleurd wit brood. Eet altijd volkorenbrood (bijvoorbeeld Mokkums volkoren van de AH) Lust je echt geen bruin brood dan heeft blue band, wit & beige brood waar bruin in zit zoals ze dat zelf noemen. Ik heb het nageken, het is volkoren brood. Ook spelt is een gezonde optie. Over brood zijn de meningen verdeeld. Met mate zeker gezond. Denk na over gezond beleg!

23: Vooral minder (ongezond) eten

* let op met forever-dieet bedoelen we gezond eten! Om af te vallen is het vooral belangrijk minder te eten: beweging is meer ondersteunend. Je moet namelijk wel erg veel bewegen als je alleen op die manier wilt afvallen. Een combinatie van forever-dieet en beweging zorgt niet voor extra gewichtsverlies in vergelijking met alleen een dieet. Wel helpt beweging om een forever-dieet beter vol te houden en om na het afvallen op gewicht te blijven. Bovendien is bewegen noodzakelijk voor een gezond lichaam en verlaagt het risico op kanker.

Calorie-checker Mannen hebben per dag gemiddeld: 2500 kilocalorieën nodig. Vrouwen hebben per dag gemiddeld: 2000 kilocalorieën nodig.

Volhouden Eet minder is makkelijk gezegd, maar vaak moeilijk vol te houden. Wat je nodig hebt is doorzettingsvermogen. Probeer gemiddeld een halve tot een kilo per week te halen. Val je meer dan een kilo af, dan bestaat het risico dat er spierweefsel wordt afgebroken. Of het leidt tot veel waterverlies en weinig vetafbraak. Dat is ongewenst. Tijdelijk heel weinig eten heeft met name effect op de korte termijn. Een streng dieet is bovendien moeilijk vol te houden.

24: Op gewicht blijven

Als het afvallen is gelukt, is het daarna uiteraard van belang de discipline te houden om op gewicht te blijven. Een bekend risico van afvallen is dat het gewicht er na enige tijd weer aan zit (het jojo-effect). Om dit te voorkomen, is het nodig continu op je voeding te letten. Op gewicht blijven betekent: in de gaten houden dat het eten niet te veel calorieën levert, regelmatig bewegen en tijdig corrigeren als dat nodig is. Als je kennis hebt van voeding kun je een misstapje in het weekend makkelijker de dagen erna corrigeren door weer iets minder calorien tot je te nemen. Beperk nooit je calorien door fruit of groente te schrappen!

25: Ongewenst gewichtsverlies

Wie in korte tijd sterk vermagert zonder bewust iets te hebben gedaan om af te vallen, doet er goed aan de huisarts te raadplegen. In dat geval is mogelijk een bepaalde aandoening, stress of ziekte de oorzaak.

26: Waarom worden we dik

Vroeger moesten de mannen op jacht voor voedsel. Ze bewogen veel en eten was om te overleven. Het voedsel bestond uit puur eten zonder sausjes, boter en patat. Soms waren er tijden van honger door voedselschaarste. Op dat moment schakelt het lichaam in een lagere versnelling. De verbranding gaat langzamer. Als je na een hongerperiode dan weer gaat eten zal het lichaam proberen de verbranding laag te houden, zoveel mogelijk op te slaan in de vetreserves enkel alleen uit voorzorg in geval van herhaling van voedselschaarste. Dit is ook de belangrijkste reden waarom het onverstandig is om je ontbijt over te slaan. Het oeroude jaagsysteem zit in ons bloed, ons lichaam reageert dan hetzelfde als toen. Tevens is de logica van het aankomen eigenlijk heel logisch, we eten omdat we brandstof nodig hebben om te denken, lopen, sporten en werken. Neem je meer brandstof dan je verbrandt dan kom je aan. Daarom is het belangrijk verstand te hebben van je eigen eten, wat zit er in en wat doet het met je.

27: Hoe val je af?

Ik raad een tijdelijk dieet af. Waarom? Omdat je na het stoppen van het dieet weer aan zult komen. Je hebt namelijk niet je eet en leefgewoonte aangepast. Ik ga je straks leren wat je beter wel en beter niet kunt eten maar eerst krijg je een opdracht. Schrijf vanaf vandaag precies op wat je eet. Ook als je niet wilt afvallen want ik leer je ook fitter en gezonder te worden. Je zult dan zelf leren inzien waar je het beste je eetpatroon of wat je eet kunt veranderen. Het belangrijkste in afvalland is minder en gezonder eten en meer bewegen. Verderop in dit BLOG maak je ook kennis met sport en oefeningen maar vanaf vandaag moet je alvast proberen 30 minuten te bewegen. Denk aan fietsen, wandelen of ga 3x per dag 10 minuten de trap op en neer! Het is natuurlijk belangrijk straks verderop in deze leerfase een leuke bewegingsvorm te vinden die je voor altijd blijft doen, want zoals we net ook al samen stelden: een dieet werkt niet, een andere manier van leven wel.

28: Langzaam eten

Waarom moet je langzaam eten? Omdat het 20 minuten duurt voordat de hersenen doorgeven dat je (genoeg) gegeten hebt. Daarom is een licht voorafje geen gek idee. Een groene appel bijvoorbeeld bevat appelzuur die helpt met een goede spijsvertering. Deze bevat 50 calorien maar je zult waarschijnlijk wel 100 calorien minder hoeven te eten om een voldaan gevoel te krijgen. Ditzelfde kun je bereiken met een klein bordje sla met een dressing van verse kruiden, azijn en een beetje groene extra verge olijfolie.

29: Calorieën

Een calorie geeft de energiewaarde aan. Kennis hebben over welke voeding de meeste calorieën bevatten geven je meer macht over je gewichtsbeheersing. Daar ga ik je op een eenvoudige manier meer over leren. Een richtlijn voor de hoeveelheid calorieën die je per dag nodig hebt is ongeveer 2000 voor vrouwen en 2500 voor mannen. Ik noem dit richtlijn omdat het afhankelijk is van de hoeveelheid beweging die je krijgt. Deze hoeveelheid is gebaseerd op een normale lichaamsbeweging met een half uur goed bewegen per dag. Heb je een zittend beroep dan kan deze hoeveelheid best teveel voor je zijn. Een heel belangrijk gegeven is om je extra’s die je eet op jaarbasis op te tellen. We kennen allemaal wel de situaties waarin we denken, wat maakt die ene keer uit. Maar vele ene keren maken op jaarbasis toch een aantal kilos extra. Als je meer calorieën tot je neemt dan je verbrandt dan wordt deze extra energie opgeslagen als vet. Om een kilo aan te komen heb je 7000 calorieën teveel gegeten. Als je dan alle extra’s per jaar optelt kom je zo aan een paar kilo en dat gaat elk jaar dan ook zo door.

Wist je dat een gespierd lichaam in rust meer calorieën verbruikt dan een vet iemand die even zwaar is ?!! Nog een reden om te gaan sporten!

Tips om calorieën te besparen. Opdrachtlijstje: begin er nu mee!

- Een normale boterham, onbelegd, telt gemiddeld zo’n 80 calorieën. Rooster je de boterham dan halveert het aantal calorieën.

- Beleg je boterham zoals je normaal gewend bent, leg hier dan weer een boterham op.

- Eet bij voorkeur geen worst of paté of smeer ‘m zo dun als boter.

-Drink magere melk in plaats van halfvolle

- Verminder wat je eet, eet je altijd 3 boterhammen per maaltijd? Probeer dan eens te wennen aan eentje minder. Neem je ‘s avonds 4 aardappelen, neem er voortaan 3. Schrijf op wat je elke dag eet. Wees bewust van je eetgedrag. Wen langzaam aan minder eten. Teveel eten is vaak een gewoonte.

- Probeer de trek die ontstaat aan het eind van de ochtend of in de middag te stillen met een banaan, rode druiven of een paar walnoten.

- Drink elk uur een glas water en een glas vlak voor elke maaltijd.

- Eet geen vet vlees als spek, (rook)worst of varkensgehakt.

Hoofdstuk 4

30: Bij voorkeur volkoren

Brood is rijk aan meervoudige koolhydraten, vitaminen en mineralen en maakt daardoor deel uit van onze basisvoeding. Volkorenbrood wordt gemaakt van bloem met een hoge uitmalingsgraad en bevat dus meer van de volledige graankorrel en dus ook meer vezels. Volkoren is echter nog meer dan vezelrijk. Er is toenemend wetenschappelijk bewijs voor andere beschermende bestanddelen in volkoren granen, zoals oligosachariden en bioactieve stoffen. Volkoren producten zijn pakketjes van nutriënten, voedingsvezels en beschermende stoffen. De combinatie blijkt bovendien beter te werken dan elk bestanddeel afzonderlijk. Tal van wetenschappelijke studies schrijven significante gezondheidsvoordelen toe aan volkoren granen. Zo geven epidemiologische studies aan dat een hogere consumptie van volkoren granen het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker kan verlagen.

Voldoende volkoren producten nemen, kan ook het bloedglucosegehalte helpen regelen, een plus om diabetes te helpen voorkomen. De exacte werkingsmechanismen zijn nog niet helemaal achterhaald, maar reeds gekende fysiologische mechanismen kunnen een aanwijzing geven. Volkoren producten worden bijvoorbeeld minder snel verteerd en geabsorbeerd door het lichaam. Bovendien hebben ze door hun grotere deeltjesgrootte en hun rijkdom aan onoplosbare vezels over het algemeen een lagere glycemische index. Doordat volkoren producten rijk zijn aan voedingsvezels kunnen ze het verzadigingsgevoel bevorderen, waardoor minder energie wordt ingenomen. Dit, in combinatie met hun lage vetgehalte, kan bovendien bijdragen om een gezond gewicht te behouden. Volkorenbrood krijgt daarom de voorkeur.

(Per 100g brood)

Voedings- vezels (g)

IJzer (mg)

Magnesium (mg)

Vitamine B1 (mg)

Wit brood

1.0

1.0

19

0.16

7 granenbrood

5.3

1.8

48

0.14

Roggebrood

5.5

2.9

61

0.18

Bruin brood

5.7

1.7

41

0.20

Volkorenbrood

6.4

2.6

61

0.

Wat je moet weten over eten:

100 gram pinda’s 630 calorien

100 gram cake 450 calorien

100 gram Goudse kaas 450 calorien

100 gram worst 417 calorien

100 gram chips 550

Big Mac 575

1 witte boterham 85

1 bruine boterham 75

Bij 4 boterhammen per dag ben je met wit brood na een jaar 2 kilo zwaarder dan bij bruin brood.

De boodschap is: denk niet ah het verschil is maar 10 calorien maar reken het uit op jaarbasis. 7000 calorieën is 1 kilo aankomen, weet je nog?

Walnoten 100 gram 650 (maar o zo gezond, neem er 2 per dag als tussendoortje)

Banaan 124

Brie 100 gr 365

Banketstaaf 100 gr 450

Haring 297

Oesters 100 gr 59

1 eetlepel olie 108

1 appel 60 1 peer 52

100 gr aardappelen 85

100 gr zilvervliesrijst 111

100 gr pasta 141

Ei gekookt 74

Ei gebakken 110

Beleg voor op brood: uitgaande van 15-20 gram

1 plak achterham 20

Chocoladehagelslag 65

Hazelnootpasta 80

Pindakaas 95

Rookvlees 15

Jam 35 halvajam 15

Kiprollade 25

Leverworst 50

Sandwich spread 35

Kaas 75

Dranken per 100 ml (een glas is 200 ml)

Water 0

Thee en koffie of thee 0

Thee of koffie met suiker 16 + melk 12 = 28

Extran energiedrank 160

Appelsap 35

Vruchtensap 40

Frisdrank (cola, 7up) 37 light 0

Tomatensap 15

Taksi 50

Limonade 54

Ice tea 28 light 2

100 ml melk halfvol 50 en mager 30. Let op er gaat 200 ml in een glas. Drink je 2 glazen magere melk per dag in plaats van halfvolle dan bespaar je 80 calorien per dag, is dus 80 x 365 dagen per jaar= 29,200: 7000= 4.17 kilo gewicht per jaar!

31: Dagelijkse activiteiten energieverbruik per uur in calorieën

Slapen, liggen 60 kcal zitten 70 kcal staan 85 kcal lopen, wandelen 175 kcal autorijden 85 kcal fietsen (woon-werk en boodschappen) 250 kcal huishoudelijk werk 200 kcal middelzwaar werk (verpleging, postbode, productie) 250 kcal zwaar werk (bouw, loodspersoneel) 300 kcal

32: Gezonde Lekkernijen

Je gelooft het nu misschien nog niet maar bij langdurig gebruik van gezond eten gaat het eten steeds lekkerder smaken. Omdat je met mate eet zal je het eten meer waarderen. Denk aan de uitdrukking honger maakt rauwe bonen zoet. Toch moet ik ook een kanttekening maken bij gezonde lekkernijen. Het blijven extra tussendoortjes die ook calorieën bevatten. Als je dan toch jezelf een tussendoortje gunt kies dan inderdaad liever voor zalm op een toastje dan kaas. Liever cashewnoten of walnoten dan chips.

33: Gezonde hapjes

Toastje met zalm

Snij groot stuk rauwe zalm in stukjes, doop het stukje in de ketjap en een beetje groene wasabi

Sushi

Noten

Olijven

Meloen met ham

Krabsalade op een schijfje komkommer

Alle vette vis, haring, makreel maar geen paling!

Rode druiven of ander fruit

Rozijnen

Tomaatje met plakje mozzarella erop met een blaadje basilicum

Rauwe broccoli met een dipsaus gemaakt van magere kwark, knoflook, selderie en kurkuma en tabasco

34: Gezond drinken

Water

Tomatensap

Groene thee

Magere melk

Vers geperste sinasappelsap

Groente of fruit smoothie

Rode wijn, max 1 klein glas per dag en 2x per week niet. (over alcohol is een meningsverschil gaande. Alcohol is in principe kankerverwekkend en wordt in het lichaam omgezt tot vet. Rode wijn kun je ook vervangen in druivensap)

35: Vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen zijn onmisbaar. Bij voldoende gezonde voeding en variatie krijg je meestal genoeg binnen. Toch raad ik iedereen aan in de winter Multi vitaminepil te slikken als je niet 3 stuks fruit en 3 ons groente eet per dag. Slik deze bij voorkeur tijdens het eten. Veel vitaminen en mineralen hebben elkaar onderling nodig om opgenomen te kunnen worden door het lichaam. Daarom is een Multi preparaat aan te bevelen en het slikken tijdens het eten versterkt het effect. Voorbeeld over het versterken: Vitamine C bevordert de opname van ijzer. Drink sinaasappelsap bij je biefstuk voor meer ijzeropname als je jezelf slap voelt. Drink deze wel daarna want tijdens is slecht voor je glazuur.

Hoofdstuk 5

36: Noten

Calorierijk maar supergezond. Eet ze ongebrand en niet uit een zakje. Het blijkt dat sommige fabrikanten er een stof aan toevoegen waardoor je blijft eten. Schandalig! Bovendien zijn hier altijd nog extra vetten en conserveringsmiddelen aan toegevoegd (Ees) Pinda's zijn overigens geen noten maar peulvruchten. Uit dop zijn pinda's altijd goed, ook eet je er niet zo snel teveel van omdat je ze nog moet pellen.

37: Anti-oxydanten

Er zijn stoffen in onze voeding die ons beschermen tegen schadelijke stoffen. Deze bijzondere anti-oxydanten zijn onder andere vitamine E (noten) Verder zitten er zeer bijzondere anti-oxydanten onder andere in walnoten (zelf kraken) rode druiven, groene thee, tomaten en olijfolie.

38: Afvallen met (vis)olie

Cellen voelen goed aan wanneer er vetten in de buurt zijn die verbrand moeten worden. Ze zijn echter extra gevoelig voor gezonde vetten uit vis. Volgens studies is een dosis van drie visoliecapsules van een gram per stuk al voldoende om binnen enkele maanden aantoonbaar vetmassa te verliezen. Vooral vet op de romp verdwijnt. Verwacht geen enorme gewichtsdalingen, maar goed: alle beetjes helpen om af te vallen. Bovendien is visolie super gezond! Of eet vette vis!

39: GI Dieet

Een al wat langer bestaand dieet is het GI Dieet. GI staat voor Glycemische Index. Deze GI waarde geeft de snelheid aan waarmee je lichaam voedsel verteert en omzet in glucose. Voeding met een lage GI waarde worden dus langzaam verteerd, waardoor je langer een vol gevoel houdt, waardoor je minder snel geneigd bent meer te gaan eten. Op deze manier val je af.

De insteek van het dieet is dus om voedsel met hoge GI te vermijden (zoals wit brood en geconcentreerde suikers) en lage GI producten te nuttigen als granen, fruit, groenten, noten en peulvruchten. Het verbaasd mij dat dit een dieet wordt genoemd in de media want ook dit is een dieet for live. Dit is normaal gezond eten, niet voor even maar altijd. Hier haakt ook de volgende theorie aan: Als je bier drinkt of frisdrank dan worden de snelle koolhydraten direct opgeslagen als vet, meestal rond de buik. Vandaar de naam bierbuik. Dit komt omdat het lichaam deze koolhydraten als gevaarlijk herkent en zo snel mogelijk in de kast zet zeg maar. Ook toxische stoffen worden in dit vet opgeslagen.

40: Bio-actieve stoffen

Alle stoffen, die een bepaalde biologische (of fysiologische) activiteit of functie hebben kunnen bio-actieve stoffen worden genoemd. Het gaat meestal om de groep van stoffen die van nature voorkomen in producten of kunstmatig worden toegevoegd aan voedingsmiddelen of supplementen en voor de mens een ‘gezondheidsbevorderend’ effect hebben, maar niet essentieel zijn.

In principe kan het lichaam ook zonder bioactieve stoffen. Aangenomen wordt dat dezelfde functie of activiteit ook door andere voedingsstoffen kan worden vervuld. Het is ook mogelijk dat de betreffende functie of activiteit niet essentieel is voor de mens. Ervaring leert wel dat bijvoorbeeld groene olijfolie veel Bio-actieve stoffen bevat en wel degelijk helpt kanker te voorkomen.

41: Natuurlijk of kunstmatig toegevoegd

Een belangrijke groep van bio-actieve stoffen zijn zogenaamde plantenstoffen zoals carotenoïden en polyfenolen (flavonoïden) uit groenten en fruit, maar ook fytosterolen uit plantaardige oliën. Daarnaast bevatten ook niet-plantaardige producten zoals melk en vis bioactieve stoffen, zoals vetzuren met bijzondere gezondheidseffecten. Ook kruiden bevatten bioactieve stoffen, waaraan in een bepaalde gevallen een medicinale werking wordt toegeschreven.

De groep bioactieve stoffen wordt steeds groter door de zoektocht naar nieuwe stoffen (ingrediënten) met een gezondheidsbevorderende werking. Naast dat ze van nature voorkomen in voedingsmiddelen, kunnen bioactieve stoffen in geconcentreerde vorm worden toegevoegd aan een voedingsmiddel om een bepaald gezondheidseffect te bereiken. Deze producten worden functionele voeding of ‘functional food’ genoemd. Bioactieve stoffen kunnen ook worden toegevoegd aan een voedingsupplement. In dat geval spreekt men van ‘nutraceuticals’.

42: Risico’s van bio-actieve stoffen

Van veel bioactieve stoffen is onvoldoende onderzocht en bekend of ze wel voldoende worden opgenomen door de darm en hoe het lichaam ze opneemt en verwerkt. Daardoor is ook nog weinig bekend over de veiligheid van deze stoffen bij langdurig gebruik van grote hoeveelheden ver boven het ‘normale’ consumptieniveau. Van sommige flavonoïden is bekend dat ze de werking van geneesmiddelen kunnen beïnvloeden. Hierdoor moeten geneesmiddelen bij voorkeur worden ingenomen met water en niet met bijvoorbeeld grapefruitsap, dat flavonoïden bevat.

Waar nog veel minder over geschreven wordt is de geneeskrachtige waarde van voeding. Van groene thee is algemeen bekend dat het een bijzondere bescherming biedt. De polyfenolen beschermen tegen hart en vaatziekten en gaatjes in je tanden. Bij het drinken van meer dan 6 koppen per dag zou ook de ontwikkeling van kanker afgeremd kunnen. Over het eten van kurkuma is wetenschappelijk vastgesteld dat dit Indiase kruid kankercellen kan afbreken.

Zo zit er in rode wijn reserveratrol, een stof tegen kanker en voor een vitaal lichaam. Het is alleen wel de alcohol die minder gezond is alhoewel 2 glaasjes per dag voor mannen en 1 glas per dag voor vrouwen levensverlengend zou werken. Alcohol verhoogt de kans op kanker (alcoholengezondheid.nl/kanker) Voor de reservatol kun je ook rode druiven eten of in pilvorm innemen.

43: Voeding waar je slank van wordt

Melk

Vitamine D

Kurkuma

Groene thee

44: Melk helpt bij afvallen

Het dagelijks drinken van een glas melk helpt bij het afvallen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse University of the Negev. De studie toont aan dat volwassenen die veel melk drinken of zuivel eten sneller afvallen dan mensen die niet veel zuivel eten. De onderzoekers onderzochten in totaal driehonderd mensen tussen de 40 en 65 jaar. Deze mensen hadden overgewicht en volgden allen een dieet. Maar liefst zes maanden hielden zij bij hoeveel zuivelproducten ze dagelijks aten en dronken.

De personen die elke dag een glas melk of 580 gram calcium uit zuivelproducten binnenkregen, waren na twee jaar zes kilo verloren. Volwassen die een half glas melk dronken of 150 milligram calcium binnenkregen raakten in twee jaar tijd 3,5 kilo kwijt.

Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat mensen die meer vitamine D in hun bloed hadden, sneller gewicht verloren. Het is nog onduidelijk waarom zuivel zorgt voor gewichtverlies. Wetenschappers denken dat meer calcium ervoor zorgt dat je meer vet verliest via de stoelgang. Sommige deskundigen plaatsen een kantekening bij het onderzoek. Ze beweren dat de focus te veel ligt op wat er wel gegeten en gedronken wordt, in plaats van andersom. Zuivelproducten bevatten eiwitten, calcium en vitamine A en B2. Zuivel is vooral belangrijk om voldoende calcium en vitamine B2 binnen te krijgen.

Hoofdstuk 6

45: Jodium

Veel mensen hebben een tekort aan het mineraal Jodium (vis, zeewier) en vitamine D (vette vis, walnoten en zonneschijn). Beide zijn belangrijk voor de gezonheid en om slank te blijven. Jodium versnelt de schildklier en verhoogt hierdoor de stofwisseling (verbranding) Vitamine D maken we aan in de huid als we in de zon zijn. De vooraden worden opgeslagen in de huid. Onderzoek heeft uitgewezen dat het merendeel van de mensen een erstig tekort heeft aan vitamine D. Bovendien heeft studie aangetoond dat dit tekort tot overgewicht leidt. Bij inname van vitamine D is het lichaam in staat vetcellen af te breken. Vitamine D kun je bestellen van het merk Bonusan bij de bovenstaande webwinkel.

46: Resveratrol versus de wintervetrol (BMC Physiol. 2010 Jun 22;10:11.)

In de winter worden de meeste mensen dikker. Misschien komt dat doordat hun metabolisme inzakt, misschien omdat ze minder bewegen. Een Franse dierstudie, gedaan met een proefdier met hetzelfde probleem, suggereert dat suppletie met resveratrol misschien uitkomst biedt.

In de winter worden dwergmakis snel dikker. Omdat in de literatuur veel studies verschijnen over resveratrol als vetzuchtremmer wilden onderzoekers van het Parijse Muséum National d Histoire Naturelle nagaan of resveratrol de dieren daartegen beschermt. De onderzoekers gaven 6 dwergmakis 4 weken achtereen maar liefst 200 mg resveratrol per kg lichaamsgewicht. Het experiment vond plaats in de winter, dus de dieren waren al aan het aankomen. In de week voordat de toediening begon waren de makis 6.2 procent zwaarder geworden. Naarmate de proef vorderde steeg het energieverbruik in rust steeds verder en nam de inname van voedsel af. Toen de 4 weken erop zaten was de snelheid waarin de dwerkmakis dikker werden afgenomen tot 1 procent. Reveratrol kun je van het merk Bonusan bestellen in bovenstaande webwinkel.

47: Stel je eigen eetplan op

Zorg ervoor dat de slankvoeding in voor komt, 3 ons groente (kort koken) 3 stuks fruit. Geen sausjes, liever geen pasta’s of volkorenpasta. Als je brood eet, eet dan alleen volkorenbrood.

Eet 3x per week vis!

Neem ook in je programma op: walnoten, rode druiven, kurkuma, groene thee, Multi vitamine, 2 knoflooktenen per dag, stuk verse gember, rode peper en gebruik GEEN zout. Nou een pietsje op een gekookt eitje oké maar that’s it! Snoep niets, behalve 50% of meer cacaohoudende pure chocolade.

Drink heel veel water en groene thee, kop of 10 per dag minimaal. Slik vitamine D extra (tenzij je 3x per week vette vis eet)

48: Werk aan jezelf

Je bent nu aan het leren over eten. Maak nu ook een lijst van dingen die je wilt verbeteren aan je zelf (en situaties maak hiervoor ook een verbeterplan) en wensen die je zou willen doen in je leven. Schrijf dit op een A4tje en bewaar hem zorgvuldig, bijvoorbeeld in je agenda. Als je gelukkig in je vel zit is het makkelijker om op een goed gewicht te komen en te blijven. Body & mind zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, net als ying & yang. Denk ook na over de vraag "waar word jij blij van?" en dan heb ik het niet over een dure reis of het kopen van een Porsche maar kleine dierbare dingen. Schrijf deze ook op de lijst en ga ze wekelijks doen. Leef bewust, elke dag met hart en ziel.

49: Slapen

Je zal het misschien niet geloven maar wie te weinig slaapt heeft sneller last van een overgewicht. Slaap 8 tot maximaal 9 uur per dag. Meer is ook ongezond! Kun je niet zo goed in slaap komen? Slik dan Melatonine, het is een natuurlijk (gezond) stofje die de hersenen een seintje geeft dat het bedtijd is. Je slaapt ook een stuk vaster. Melatonine wordt ook bij jetlag gebruikt.

Hoofdstuk 7

50: Eet je huid bruin, je lichaam slank en vrolijk

Er zijn stoffen die je melanine productie stimuleren. Van worteltjes is het al bekend dat deze bètacaroteen bevatten waardoor melanine gestimuleerd wordt. Waar 10 x meer bètacaroteen in zit is tomatensap. Ook is er een nieuwe stof: Tyrosine is een niet essentieel aminozuur, dit betekent dat het lichaam dit zelf kan maken als het nodig is. Tyrosine is betrokken bij belangrijke neurotransmitters in de hersenen en schijnt het energieniveau te verhogen en de gevolgen van stress te verlagen. Tyrosine is een precursor van de hormonen thyroxine (tetraiodothyronine), adrenaline (epinephrine) en melanine (voor pigment). Adrenaline heeft onder andere effect op het bloedsuikergehalte (het energieniveau), zie voor de specifieke werking bij het glycogeen metabolisme. Ook wordt het veel gebruikt in afslankproducten om de schildklier werking te stimuleren, zodat de verbranding van het lichaam omhoog gaat.

Indien Tyrosine tabletten worden geslikt in combinatie met glucosamine waar veel koper in zit dan zal de huid veel bruiner worden met weinig zonlicht. Dat is dus ook weer veiliger voor de huid. Combineer de inname niet tegelijkertijd met vitamine C omdat deze de koperopname remt. Drink verder lekker veel tomatensap (met Tabasco, lekker pittig!) eet af en toe levertjes en pure chocolade voor het koper.

51: Beloon jezelf

Hou in je schrift bij wat er goed gaat en niet goed gaat, je voornemens. Laat niet de moed varen als je de fout in gaat, dat zou zonde zijn. Gewoon doorgaan. Gezond eten moet je leren en verkeerd eten moet je afleren dat is een lang proces voordat dat bij je hoort. Dat je nooit meer terug zou willen naar je oude (vr)eten. Stimuleer voor jezelf je nieuwe leven, beloon jezelf. Al is het maar iets kleins. Een beautybehandeling? Of als je je streefgewicht hebt gehaald een beauty fotosessie!

52: Leef & eet gewoonten versus ziektes

Kanker, hoge bloeddruk, hart en vaat ziektes kunnen vaak worden voorkomen door gezonde voeding.

Elke 5 kg/m2 in BMI verhoogt de kans op kanker tot wel 62% bron Medisch Contact 28-8-2014

53: Afvallen: drink je slank

Sommige mensen drinken zich dik. Het nuttigen van bier en andere alcoholica, frisdrank, milkshake, vruchtensap en andere suiker bevattende dranken tikken behoorlijk aan. Deze dranken (ook verse vruchtensappen) behoren tot de verborgen vetmakers. Zelfs bij een normaal, evenwichtig dieet slaat de weegschaal door naar overgewicht bij excessieve drinkgewoonten. We zijn door deze onnatuurlijke dranken ons dorstgevoel kwijtgeraakt. De meeste mensen drinken te weinig water. Bij een gezonde, slankheidbevorderende leefwijze staat het drinken van voldoende water op de eerste plaats. Wil je afvallen, dan is water enorm belangrijk, omdat er dan vele toxische stoffen vrijkomen die opgeslagen zijn in de vetcellen.

Door heel veel water te drinken helpen we het lichaam te ontgiften. Ons lichaam bestaat voor 70 tot 80% uit water. Water kan nog meer helpen bij het afslanken door het koel te drinken; dat helpt om de lichaamsverbranding op te voeren.

Het beste van water is dat het geen calorieën bevat. Hoe meer je ervan drinkt, hoe meer je ervan gaat houden. De meeste mensen hebben gezondheidsbelemmerende drinkgewoonten.

Men begint ’s morgens vaak met koffie om op gang te komen en weer bij de les te zijn. Koffie in overmaat verzuurt het lichaam; hierdoor worden de bijnieren gestresst, krijgt men meer trek en gaat het lichaam vocht vasthouden om de verzuring tegen te gaan. ’s Morgens is het lichaam nog bezig te ontgiften (dit gebeurt vooral ’s nachts, maar het gaat in de ochtend door tot ongeveer 12.00 uur). Tijdens deze ontgiftingsfase is water het beste wat men kan drinken omdat het meehelpt bij het proces. Ook het eten van fruit en rauwkost ondersteunt het lichaam bij het ontgiften. Vermijd dan frisdranken, melk en dieetdranken. Groene thee ’s morgens is oké, mits men er ook veel water bij drinkt. Let ook op vruchtensappen; zelfs versgeperste zitten vol vruchtensuiker, dat ook insulineresistentie kan veroorzaken, en bevatten extra calorieën die je beter kunt vermijden. Versgeperst vruchtensap kan wel gedronken worden, maar met mate dus vanwege de suiker en de extra calorieën. De meeste niet-versgeperste vruchtendranken zijn chemisch bereid en slecht voor het lichaam bij regelmatig gebruik. Ook het routinematig consumeren van alcoholische dranken draagt bij tot vetzucht vanwege de extra calorieën. Het is oké om een paar keer in de week een glas wijn te drinken, maar maak van alcohol geen dagelijkse gewoonte.

Het beste voor een slanke leefwijze is om alle dranken, behalve bepaalde theesoorten zoals groene thee en echte kruidenthee, te vervangen door water, en koffie te beperken tot na de lunch en voor het avondeten (na het avondeten liever geen koffie meer drinken, tenzij cafeïnevrij). Water staat op eenzame, grote hoogte wat vitaal en gezond afslanken betreft. Dat kan ik niet genoeg benadrukken. Het beste water is bronwater; water uit de kraan is echter minder slecht dan koffie, melk of frisdrank. Maar beter is het om het leidingwater te filteren ten einde het te ontgiften. Ook zijn er speciale watervitalisators te krijgen die het lichaam helpen met ontgiften en vitaliseren. Dat helpt om sneller vitaal te worden en af te slanken.

Het is het beste om van de ene dag op de andere over te stappen op het drinken van veel water. Het lichaam heeft zo’n drie maanden nodig om daar helemaal aan te wennen en zich weer in te stellen op een gezonde watervochtbalans. Meestal bemerk je al na twee tot drie weken verschil en voel je je veel fitter. Begin de dag goed met ‘s morgens vroeg twee glazen water te drinken, direct na het opstaan. In de ochtend drink je tussendoor en vlak voor de lunch minstens twee glazen. Tussen lunch en avondmaaltijd nog eens twee glazen en voor de avondmaal nog twee glazen. Als het te veel voor je is om dit allemaal meteen in een keer te doen, voer het dan op over een periode van drie weken.

Als je dit drie maanden hebt gedaan, is je dorstregelcentrum weer volledig in balans en het teveel aan toxines en zout weggespoeld. Dan kan het lichaam jou zelf te kennen geven wanneer je dorst (tekort aan water) hebt. Het enige is dat je vaker naar het toilet moet. Als je lichaam vocht vasthoudt, dan is meer water drinken juist goed. Vocht vasthouden heeft met de bijnieren te maken en meer drinken zal de bijnieren ontlasten. Positieve bijwerkingen van veel water drinken zijn dat het de bloeddruk zal normaliseren en dat het goed is voor mensen met diabetes type 2 en een verhoogd cholesterolgehalte.

Verder heb je eerder een gevoel van verzadiging bij het eten als je eerst één tot drie glazen water achter elkaar drinkt. Wanneer je trek hebt tussen de maaltijden door, drink dan een paar glazen water en je zult merken dat je trek afneemt. Zo niet, eet dan wat fruit en maximaal tweemaal daags wat noten. Neem overal waar je naartoe gaat je fles water mee (en ook wat fruit). Zorg ervoor dat je in de auto water en fruit hebt liggen. Drink regelmatig. Naast water kun je thee drinken (zonder suiker of melk) als je wat warms wilt, maar thee vervangt het water niet. Verse, natuurlijke vruchtensappen zijn op afstand de derde keuze omdat deze wel calorieën bevatten. Af en toe een dieetdrank is oké, zolang het niet tot een dagelijkse gewoonte wordt.

Aanvulling van de redactie: onderzoek toont aan dat 1,5 tot 2 liter water per dag gezond is voor je lichaam. Overschrijd deze grens niet.

54: Afvallen gaat steeds langzamer

Afvallen gaat in het begin vaak erg snel maar na een tijdje wat langzamer. Dat is misschien vervelend maar eigenlijk heel logisch. Lees hier waarom het afvallen langzamer gaat als je wat langer bezig bent. Als je gewicht verliest gaat je lichaam ook steeds minder energie verbruiken. Dit komt omdat je lichaam het liefst je gewicht in balans houdt, of je nou te zwaar of te licht bent maakt hiervoor niet uit. Ga je dus afvallen gaat je lichaam minder verbruiken om dit af te remmen. Een andere reden is dat je veel meer energie nodig hebt om een zwaar lichaam te verwarmen, te onderhouden en met je mee te dragen dan bij een lichter lichaam. Als je dus afvalt heb je ook gewoon minder nodig. Als je naast het afvallen ook erg veel gaat sporten maak je spiermassa aan en dit weegt meer dan vet. Hierdoor val je minder snel af en je kunt er zelfs van aankomen. Gelukkig verlies je er wel centimeters mee waardoor je kleding wel losser gaat zitten en je toch effect ziet. Daarnaast heeft meer spiermassa ook als voordeel dat je meer energie verbruikt, zelfs als je even niets doet.

! Als je net begint met afvallen gaat je lichaam voornamelijk de hoeveelheid glycogeen (een koolhydraat) in je spieren gebruiken als energiebron. Glycogeen bindt zich aan water en daarom verlies je door de afbraak hiervan ook veel vocht. Hierdoor kun je in het begin erg snel afvallen. Echter is de voorraad glycogeen niet onbeperkt dus na een tijdje gaat je lichaam andere bronnen van energie zoeken en dan val je minder snel af. Overigens val je pas vanaf dat moment echt goed af omdat je lichaam dan vetmassa moet gaan verbranden. En als laatste is het toch vaak zo dat je heel enthousiast begint met je dieet en ook heel streng bent maar na een tijdje zakt de motivatie een beetje weg en word je minder streng. Hierdoor gaat het afvallen ook minder snel. Wil je een dieet volgen wat je ook op de lange termijn kunt volhouden kies dan altijd voor een dieetmethode die echt bij jou en jouw voorkeuren past. Meestal betekent dit gewoon een gezond en gevarieerd eetpatroon alleen dan alles met mate.

Hoofdstuk 8

55: Stimuleer stofwisseling om af te vallen

Door je stofwisseling te versnellen verbrand je sneller calorieen en val je dus sneller af. De vraag is alleen: hoe doe je dat? Het is in ieder geval belangrijk je stofwisseling zo vroeg mogelijk op de dag op gang te brengen.

Een goed middel hiervoor is om iedere ochtend na het opstaan een glas warm water te drinken met een scheutje citroensap. Het drinken van brandnetelthee is ook erg effectief. Vermijd suiker, dit vertraagt de stofwisseling. Daarnaast stimuleer je je stofwisseling door te bewegen. Als je de mogelijkheid hebt adviseren we je 's ochtends met de fiets naar je werk te gaan. Is je werk te ver weg (en heb je geen hond waar je 's ochtends een stukje mee gaat wandelen), doe dan oefeningen om je hartslag te versnellen (aerobicbewegingen). Ook schijnt koud (na)douchen erg gezond te zijn!

Heb je trek in iets speciaals? Vaak een teken:

❣Chocolade=behoefte aan magnesium... zalm makreel spinazie avocado amandelen pompoen pitten

❣Zoute chips= behoefte aan natrium... popcorn met Keltisch zout, gezouten roomboter, wortelen selderij

❣Room ijs/slagroom= behoefte aan calcium...kwark met fruit, amandelen, mozzarella, bladgroente, sardientjes

❣Taart/snoep= behoefte aan chroom... eet koolhydraten met eiwitten, roggebrood met roerei, shake bladgroente met havermout, kip met wortelen of broccoli of asperges

❣Rood vlees= behoefte aan ijzer... donkere bladgroente, spinazie boerenkool

❣Witbrood/koeken/aardappelen= behoefte aan vitamine D... volkoren producten, zoete aardappelen, zon

❣Kaas= behoefte aan omega 3 vetzuren... zalm makreel, haring, sardines

56: Sporten en bewegen

Laten we voorop stellen dat ik de smoezen ondertussen wel ken. “Ik heb geen sportschoenen, geen geld om te sporten of nog erger geen tijd” Je hoeft niet perse naar de sportschool, je kunt er ook voor kiezen elke dag een halfuur stevig door te wandelen. Vind je het eng alleen op straat, vraag dan in de buurt of je hun hond mag uitlaten. Het maakt op zich niet veel uit. Je kunt ook kijken hoeveel trappen je kunt lopen in een kwartier. Onthoud de uitkomst en loop het aantal 2x per dag. Kun je het je veroorloven om toch echt te gaan sporten dan kun je natuurlijk voor een sportschool kiezen of nadenken over een sport die je echt leuk vindt. Paardrijden, hockey, tennis, zwemmen, hardlopen, yoga, turnen, vechtsport of bijvoorbeeld schaatsen.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen een apparaat aan te schaffen voor thuis. Met een crosstrainer of fiets verbruik je de meeste calorieën. Ik heb altijd meer gevoel bij buiten fietsen maar ’s avonds in de winter als de sneeuwstormen tegen je ramen slaan is het toch heerlijk om zo thuis te sporten en je kunt nog een film kijken ook.

Tot nu toe beschrijf ik hoe je aan je conditie werkt en calorieën verbrandt. Waar we het nog niet over hebben gehad is het shapen van je lichaam. Je wilt misschien strakkere buikspieren, stevige benen zonder putten of voorkomen dat je hangende bovenarmen krijgt, de zogenaamde kipfilets. Binnenkort kun je via deze site ook sportoefeningen doen voor een slank en mooi gevormd figuur.

57: Afvallen en je huid

Het is belangrijk dat je niet te snel afvalt, ongeveer een kilo per week is goed. Anders wordt er zoals eerder gezegd spierweefsel aangesproken in plaats van vet. Bovendien moet de huid tijd krijgen om mee te krimpen. Het is aanbevolen om extra huidvitaminen te slikken voor een prachtige stevige huid. Extra aandacht geven aan de huid kan een extra beloning zijn voor het afvallen. Voor een verslapte huid kun je het beste aha gel gebruiken. Deze prikkelt de huid en stimuleert tot aanmaak van nieuwe cellen. Voor het gezicht is de skinroller fantastisch.

58: Doe je mee?

Wees trots op jezelf want vanaf nu ga je slankboeken en word je een slankboeker!

Help jij mee om slankboek.nl te promoten? Laat je het ons weten hoe je dit doet?

59: Samen of alleen werken aan je nieuwe IK

Personal Trainer Soms is het fijn samen af te vallen of misschien heb je behoefte aan een gesprek met een personal slank coach. Stuur een mail naar info@studiorosenberg.nl om hierover persoonlijk te worden geinformeerd.

60: De Eetclub van Slankboek.nl

Wordt lid om met andere leden ideeen uit te wisselen, af te spreken om te eten, sporten of wellnessen www.facebook.com/slankboek.nl

61: Nooit doen

Zoek hulp als je je vinger in je keel stopt of jezelf uithongert. Dit heel gevaarlijk voor je gezondheid. Ik hoop juist dat slankboek.nl je de weg heeft gewezen naar een gezond slank lichaam door kennis over goede voeding en niet door het weglaten van voeding!

62: Voor scholen en jongeren

Namens www.slankboek.nl bedankt voor het lezen, geef het door! Ik hoop dat je het prettig vond om te lezen en je enthousiast bent geworden om gezond(er) te gaan eten. Zou je deze link willen doorsturen aan je vrienden? Bijna de helft van de mensen is te zwaar en doodoorzaak nummer 1. Overgewicht is de veroorzaker van hart en vaatziekten, kanker, diabetes en artritis. Op de meeste scholen leer je niet over voeding maar er komen wel dagelijks reclamespots voorbij over ongezonde voeding. Mail deze link ook naar de school van jezelf of je kinderen of hang hem daar op het prikbord. Een spreekbeurtsamenvatting voor de basisschool kun je hier vinden.

Heb je hulp nodig? Mail dan naar onderstaand mailadres.

Het is verboden teksten & fotos te kopieren tenzij hier schriftelijk toestemming voor is gegeven. Mail hiervoor naar Jacqueline Rosenberg info@studiorosenberg.nl

Dit BLOG wordt aangeboden door Rosenberg Skin Clinic www.rosenbergskinclinic.com in samenwerking met www.huidpraktijkwebshop.nl

Het is verboden teksten en/of fotos te kopieren tenzij hier schriftelijk toestemming voor is gegeven Copyright 2011

---------------------------------------------------------------------

Interview uit Medisch Contact 20 april 2012, 67e jaargang nummer 16

David Khayat: ‘Ik wek geen valse hoop, ik breng enkel de feiten’

Eten tegen kanker

Twan van Venrooij, journalist

Een vijfde van alle kankergevallen is gerelateerd aan een slecht eetpatroon, stelt de Franse oncoloog David Khayat in zijn boek Het echte antikankerdieet. Hij speurde de wetenschappelijke literatuur af naar voedingsmiddelen met een aannemelijk effect. Granaatappelsap is goed, zalm slecht.

Het zijn soms opmerkelijke adviezen die David Khayat geeft over het beperken van de kans op kanker via het dieet. Rood vlees eten is volgens hem geen probleem, terwijl veel soorten vis juist een stuk ongezonder zijn dan wordt aangenomen. En waar zuivelproducten voor vrouwen uitstekend zijn, kunnen met name oudere mannen die maar beter laten staan. Ook zouden rokers – en zelfs ex-rokers – worteltjes en ander voedsel met veel bètacaroteen zoveel mogelijk moet vermijden.

Oncoloog Prof. Dr. David Khayat

Toch zijn de adviezen zorgvuldig samengesteld op basis van een grondig literatuuronderzoek. Khayat, hoofd van de afdeling Oncologie in het ziekenhuis Pitié-Salpétrière in Parijs, is dan ook niet de minste. Hij initieerde en leidde op verzoek van de Franse president Jacques Chirac tussen 2002 en 2007 het Franse nationale programma tegen kanker en was voorzitter van het Franse Institut National de Cancer.

‘Ik vecht nu al dertig jaar tegen kanker en word er moe van om voortdurend patiënten te verliezen’, vertelt Khayat tijdens een interview ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van het boek, dat in Frankrijk en Italië inmiddels een bestseller is. ‘Ik droom van een wereld waarin kanker is verslagen. En de beste manier om kanker te verslaan is om in te zetten op preventie. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat mensen gaan roken, verkeerd voedsel gebruiken of te veel zonnen. Ik zie het als mijn werk om dit te doen en dit boek is een bijdrage hieraan.’

Bescheiden

De claims in het boek zijn echter realistisch, stelt Khayat. ‘Ik ben erg voorzichtig. Ik weet niet hoe het is vertaald in het Nederlands, maar in de Franse versie staat er consequent dat een voedingsmiddel mogelijkeen positief of negatief effect heeft. Daarbij gaat het in de wetenschap ook om voortschrijdend inzicht. Als dat nodig is, zal een update van het boek verschijnen maar tot nog toe hebben we geen reden gezien om een bewering in het boek te herzien.’ Over de impact van de adviezen is Khayat eveneens bescheiden, hoewel de nuance in de Nederlandse vertaling enigszins lijkt te zijn weggevallen. ‘Hoewel voeding verantwoordelijk is voor een vijfde van het risico op kanker, is het niet zo is dat je met voedingaanpassingen het risico in die mate kunt verminderen. Mogelijk kun je het risico via het eten van goede voeding met een paar procent verminderen. Ik zeg dan ook niet: als je deze adviezen volgt krijg je geen kanker. Ik claim niet het universele dieet tegen kanker te hebben ontdekt. Ik behandel al dertig jaar patiënten en weet wat de impact van kanker kan zijn. Ik wil vooral geen valse hoop wekken. Dat is niet mijn stijl. De claims die ik maak zijn allemaal waar. Ik breng enkel de wetenschappelijke feiten.’

Het boek bevat dan ook een 22 pagina’s dikke literatuurlijst. Khayat vertelt dat hij na zijn werkzaamheden als programmaleider van het nationale kankerprogramma bij terugkeer in het ziekenhuis geïntrigeerd raakt door vragen van patiënten over voeding en kanker. ‘Sommigen waren ervan overtuigd dat de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, zoals suiker, rood vlees of wijn, zou leiden tot kanker. Ik heb het hen verteld dat ik dat zou nazoeken en het uiteindelijk wel twee-, drieduizend onderzoeks artikelen gelezen. Vooraf wist ik niets meer van voedselonderzoek dan de gemiddelde leek. Ik dacht net zoals ieder ander dat vis goed is en vlees slecht, terwijl ik erachter kwam dat het mogelijk juist andersom is. Uiteindeiljk leverde dat dit boek op, dat ik heb geschreven in samenwerking met een diëtist.

Gorgonzola

De relatie tussen voeding en kanker is lastig te bestuderen, omdat onderzoekers moeten vertrouwen op de herinnering van mensen over wat zij hebben gegeten. Khayat is zich daar bewust van, maar zag geen reden in om van zijn project af te zien. ‘Er zijn een heleboel studies gedaan en waaruit je kunt putten. Daarbij heb ik zaken die maar uit een enkel onderzoek zijn gebleken, bijvoorbeeld het verband tussen het risico op melanoom en de consumptie van sinasappelsap, bewust niet in het boek opgenomen. Totdat er een studie komt die de resultaten bevestigt kun je zo’n bevinding niet voor waar aannemen. Voor alle beweringen in het boek zijn er dan ook verschillende studies van verschillende onderzoeksgroepen waarin dit resultaat is gevonden.’ Verder heeft Khayat voor zijn boek enkel geput uit studies met mensen. Proefdieronderzoek is volgens hem te eenvoudig van opzet om het complexe voedingspatroon van mensen goed na te bootsen. Khayat: ‘Muizen kun je een jaar lang gorgonzola geven zonder dat ze protesteren. Wat een mens eet, hoe hij het bereid en in welke combinaties en volgordes iemand iets nuttigt, is vaak compleet anders dan de situaties in een laboratorium. Daarbij hebben mensen een zeer verschillend dieet. De complexiteit van kanker bij mensen is vele malen groter dan wat we kunnen bereiken in proefdieronderzoek. Vanwege deze complexiteit vond ik het belangrijk om alleen studies te nemen die zijn uitgevoerd bij mensen.’

Rood vlees

Aan de hand van deze studies komt Khayat onder meer tot de conclusie dat de onderzoeken waaruit blijkt dat rood vlees slecht is voor de gezondheid, waarschijnlijk niet van belang zijn voor Europeanen. ‘De meeste studies zijn Amerikaans’, legt Khayat uit. ‘En het vlees daar is niet goed te vergelijken met het vlees hier. Op de eerste plaats wordt in ongeveer 70 procent van de onderzoeken met porties gerekend. In de VS is een gemiddeld portie vlees 190 gram, terwijl dit in Europa 110 gram is. Een Amerikaanse portie komt dus ongeveer overeen met twee Europese porties. En ook als je naar de bestanddelen en voedingswaarde van het vlees kijkt, zijn er grote verschillen. 100 gram rood vlees in Frankrijk heeft een voedingswaarde van 150 calorieën en bevat 4 procent vet. Dezelfde hoeveelheid in de VS telt gemiddeld 195 calorieën en bevat 24 procent vet.’

Ook de bereiding speelt een belangrijke rol bij hoe kankerverwekkend voedsel is. Khayat meldt in zijn boek dat 70 procent van de Fransen het liefst rundvlees rauw of rosé eet, in de vorm van carpaccio of tartaar, terwijl 70 procent van de Amerikanen hun vlees graag well done tot licht aangebakken heeft. ‘Wat in Amerika opgaat, hoeft dus helemaal niet te gelden voor Europeanen. Er i zelfs geen studie die zonder twijfel aantoont dat de consumptie van rood vlees in Europa leidt tot kanker. In veel onderzoeken werd namelijk ook geen onderscheid gemaakt tussen rood vlees en verwerkt vlees, bijvoorbeeld in worsten. Mijn conclusie is dat een matige vleesconsumptie en een bereiding zoals we in Europa gewend zijn, het risico op kanker niet verhoogt.’

Cadmium

Het echte antikankerdieet is op een belangrijk punt anders dan andere boeken met voedingsadviezen tegen kanker. Van Khayat mag iedereen alles eten, ook als het onder twijfel het risico op kanker verhoogt, zoals gebarbecued voedsel. Het is dan wel een zaak om de consumptie hiervan te minimaliseren. ‘Er is geen universeel kankerdieet’, stelt Khayat. ‘Ik ontdekte bijvoorbeeld dat een hoge dagelijkse inname van zuivelproducten bij mannen het risico op prostaatkanker vergroot, terwijl dit bij vrouwen het risico op darmkanker verlaagt. En dat vitamine E het risico op prostaatkanker bij mannen met 40 procent verhoogt, maar dat bij vrouwen juist beschermt tegen kanker. Algemene richtlijnen zijn niet te geven.’

Vis is juist minder gezond dat veel mensen denken, betoogt de Franse hoogleraar. Dat komt vooral door de vervuiling van de zeeën waardoor soms schrikbarende hoeveelheden zware metalen en kankerverwekkende stoffen zoals persistente organische pesticiden (POP’s) in vis worden aangetroffen. Niet alle vis is slecht, stelt Khayat, maar sommige kun je beter niet al te veel eten. ‘Zalm, rode tonijn, zwaardvis en paling zijn zwaar verontreinigd met POP’s. Soms komt het zelfs voor dat in een stuk vis concentraties zware metalen zitten die hoger zijn dan in een hand zand uit een cadmiummijn. Opnieuw betekent dit niet dat je deze vissen niet zou moeten eten. Als je, zoals ik, van zalm houdt, moet je niet stoppen met dit te eten, maar moet je het simpelweg niet elke dag eten. Een vriendin van mij die dit wel deed – zij at voornamelijk sushi – kreeg op een gegeven moment nierfalen wegens een kwikvergiftiging.’

Niet te heet

Ook het gezonde imago van groenten en fruit wordt onderuit gehaald door de Fransman. ‘Vele jaren heeft het Franse ministerie van volksgezondheid geadviseerd om dagelijk 400 gram fruit of groenten te eten’, vertelt Khayat. ‘Uit de grote studie EPIC-studie bleek echter dat dit mogelijk wel een positief effect heeft op het risico op kanker, maar dat dit nooit meer is dan enkele procenten.’

Verder raadt Khayat aan om groeten en fruit te wassen met een drupje zeep. ‘De meeste mensen denken dat goed afspoelen voldoende is, maar een relatief groot aantal pesticiden zijn enkel oplosbaar in vet, waardoor afwassen alleen zin heeft als er ook zeep wordt gebruikt. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat er niet uit studies is gebleken dat het eten van groente en fruit vrij van pesticiden het risico op kanker verlaagt. Dat betekent natuurlijk niet dat het eten van pesticiden gezond is, maar dat is momenteel wel de huidige stand van de wetenschap.’

Over gebruik van olie en vet meldt Khayat dat het vooral belangrijk is om niet te heet te koken en om niet te veel te gebruiken. ‘Overgewicht leidt eveneens tot een verhoogd risico op kanker. Er zit negen calorieën in een gram vet, ongeveer twee keer zoveel als in een gram koolhydraten en eiwitten.’

Verder waarschuwt hij voor voedingsmiddelen met veel acrylamide, bijvoorbeeld in chips en koekjes. ‘Dit is een zwaar kankerverwekkende stof. Er is een product dat in heel Europa wordt verkocht, een vorm van oploskoffie, waarin een enorme hoeveelheid acrylamide zit. Ik kan echter geen merknaam noemen.’

Prullenbak

Ook het gebruik van suikers (wel oké, net als zoetstoffen zoals aspartaam), water (relatief vaak verontreinigd, ook in Nederland) en supplementen (voorzichtig hiermee; vitamine E verhoogt het risico op kanker, selenium vermindert dit) worden door Khayat besproken. Hij houdt daarbij steeds een eigen kritische blik, hoewel veel van zijn conclusies overeenkomen met het belangrijkste wetenschappelijke werk op dit gebied, een rapport over kanker en voeding van het World Cancer Research Fund. Met de conclusie van dit rapport over alcohol is Khayat het echter niet eens. Waar het rapport stelt dat alcohol het risico op kanker verhoogt, vindt hij de bewijzen hiervoor niet doorslaggevend. ‘Van de veertien studies die in het WCRF-rapport zijn gebruikt voor een metaanalyse concludeerden er negen dat overmatig alcoholgebruik gepaard ging met een verhoogd risico op mond- en keelkanker. De andere vijf studies hadden juist de omgekeerde conclusie; dat stevige drinkers een lager risico hadden dan lichte drinkers. Het relatieve risico bleek uiteindelijk 1.02; dus bijna geen effect. Op basis van dit soort resultaten kun je naar mijn mening geen harde conclusie trekken. Daarbij is in de meerheid van de studies niet gecontroleerd voor de HPV-status, wat later een zeer belangrijke risicofactor voor het ontstaan van mondkanker bleek. Deze studies kunnen dus eigenlijk de prullenbak in.’

Een voordeel voor de Franse, en de liefhebbers, is dan ook dat Khayat concludeert dat wijn, mede doordat het gezonde stof resveratrol bevat, gezond is als het met mate wordt gedronken.

Bron: Medisch Contact

#slank #afvallen #slankboek #BMI #dieet #afslanken

444 keer bekeken
270px-Flag_of_the_Netherlands.svg.png
  • Facebook - Black Circle
  • Twitter - Black Circle
  • Google+ - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Rosenberg Skin Clinic

KLANTENSERVICE

Van Eeghenlaan 27

1071 EN Amsterdam

Vondelpark

+31 (0)35-208 07 20

WhatsApp +31(0)653 27 60 70

Voor behandelingen Huidspecialisten.com

Shop

RosenbergSkinClinic.nl

Bol.com 

 

 

 

 

bol.png

#huidveroudering #rimpelbehandeling #verslapte huid #pigmentvlekken #hyaluronzuurPen #insluizen #Dermapen #Cryopen #Lycogel #BIOfacial #huidverbetering #grovePorien

 AntiAging , Hyaluronzuur, Glycolzuur, Hydroxypinacolone Retinoate

© Rosenberg Skin Clinic 2020