Casus "beauty versus gezondheid"


Blaricum |

Acne-, zonschade- en specialist in huidveroudering J.A.T.W. Rosenberg begeeft zicht in het gebied tussen cosmetisch en medisch en werkt op een natuurlijke manier naar een gezonde(re) huid.

Is het gezond ijdel te zijn? Het antwoord is "ja" als de ijdelheid resulteert in huidverbetering en niet in make-up, injectables of gebruik van BOTOX. Tenzij dat dit een onderdeel of aanvulling is naast huidverbetering want de 3 zijn niet per definitie slecht voor de huid.

De conditie van binnen zie je van buiten

De huid is de spiegel van onze gezondheid. Alles is met elkaar verbonden. De huid is ons grootste orgaan. Als iemand zegt "wat zie je er goed uit?' wat is "je?" Je huid!

Oorzaken van er goed uitzien

- goed geslapen

- goed in je vel, blij

- goede voeding

- voldoende beweging

- gezonde organen (bij een slechte lever ziet je huid geel, bij bloedarmoede ziet je huid bleek, bij hormoonproblemen zie je vaak een onzuivere huid zoals in de overgang, pubertijd en tijdens/na zwangerschap.

- goede huidverzorging (reinigen en beschermen tegen kwalijke invloeden van buitenaf)

Filosofie: niet onderdrukken maar oplossen

Voorbeeld: Bij een huidaandoening zoals acne, rosacea of eczeem geen medicijn als oplossing maar kijk naar de oorzaak. Dit is overigens ook de visie van vele andere (para) orthomoluculaire geneeskundigen en alternatieve geneeswijzen.

Bij de oorzaak ligt vaak ook de oplossing.

Negeer nooit een signaal van je lichaam. Een ontsteking kan ook duiden op een tekort aan beweging, vitamine D tekort, slechte conditie of bij de huid te sterke verhoorning /verstopping.

Diagnose en behandelplan op basis van:

Symptoom, oorzaak, sub-oorzaken, gevolg, oplossing

Als acnespecialist hou ik mij nog steeds even bij acne als voorbeeld

Symptoom, oorzaak en sub-oorzaak

Het is belangrijk bij een symptoom (onzuiver huid) naar de oorzaak te kijken. Voorbeeld, acne komt door hormonen die uit balans zijn. Hormonen dus. Maar er zijn nog meer sub-oorzaken, krabben, te hete douche, verkeerde creme, make-up, overmatig alcoholgebruik enz.

Gevolg

Daarnaast kijken we wat het gevolg is van dit te actieve hormoon. Het hormoon zorgt voor overvloedig talg en een verdikte opperhuid waardoor talg geen uitgang kan vinden en de verstopte de talgklier laat ontsteken om toch eruit te kunnen. Hierbij wordt ze geholpen door bacterien.

Oplossing